
Борщ з минулого року подорожчав на 50%
За рік вартість національної страви зросла на 50% і наближається до ста гривень.
Індекс борщу рахували аналітики Української асоціації постачальників торговельних мереж. За даними фахівців організації, приготувати каструлю українського борщу коштує майже сто гривень. До розрахунку вартості взяли такий рецепт: 600 грамів свинини, по півкіло буряка та картоплі, триста грамів капусти, по двісті грамів цибулі та моркви, три столові ложки томатної пасти, води взяли 3,5-4 літри. Також врахували вартість 250 грамів сметани. Лаврового листа, солі, перцю - за смаком.
Експерти взяли до розрахунку середні ціни державного моніторингу. За ними свинина з кісткою нині коштує 66,2 гривні за вагу, вказану вище в рецепті. Капуста обійдеться в півтори гривні за вказану кількість грамів, буряк – 3,5 гривні, картопля – 3,2 гривні, морква – півтори гривні, цибуля – 1,1 гривні, сметана – 12,8 гривень. Тож на кінець січня цього року продукти «на борщ» коштують 89,8 гривні.
Водночас за даними Держстату, торік ця страва коштувала дешевше – 61 гривню. Таким чином борщ став дорожчим на 28 гривень 80 копійок або на 47 %.
Так, найбільше додала в ціні свинина - 23,5 гривні, слідом йде сметана – плюс 2,5 гривні, буряк - «набрав» півтори гривні цінової ваги, морква – 60 копійок, цибуля подорожчала на 20 копійок, капуста – на 30 копійок, картопля – на 20 копійок.
Цікаво, що борщ приготовлений за вказаним рецептом у листопаді торік коштував 81 гривню. Тобто за два місяці «стрибнув» в ціні на 11%, підсумували аналітики Асоціації.