
Добропільчанам нагадали правила, яких слід дотримуватись при вживанні ранніх овочів
Правила, яких слід дотримуватись при вживанні ранніх овочів!
При споживанні ранніх овочів важливо дотримуватися нехитрих і зовсім нескладних правил. Перше з яких - якомога далі відтягнути прийом ранніх овочів, наближаючи їх до сезону природного дозрівання. Таке «утримання» істотно знизить вплив на організм шкідливих речовин (нітратів), що потрапляють з ранніми овочами.
Не всі овочі однаково накопичують нітрати, в одних їх більше, а інші менш небезпечні. Найбільш схильні до накопичення азотистих сполук листова капуста, салат, редис, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста, редька. Найменш небезпечні бобові (горох, квасоля), картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори і ріпчаста цибуля.
При обранні ранніх овочів слід пам’ятати:
- Надійніше купувати ранні овочі в магазинах. Там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів у овочах.
- Слід знати, що чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючих речовин.
- Вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору. Обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку.
- Вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленими блискучими листами і вологим, свіжим обрізом.
- Плоди редису повинні бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям.
- При виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжий обріз.
Якщо Ви вже купили ранні овочі та фрукти, то кількість нітратів можна істотно зменшити, дотримуючись таких порад:
- Перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква).
- Після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз.
- В таких овочах, як огірки і редиска, бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики (не менш як сантиметр з обох боків). Це стосується також ранньої моркви, буряка.
- Стебла зелені (петрушка, кріп та ін) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується.
- Овочі, що не будете піддавати тепловій обробці (огірки, помідори, капуста, зелень) обов’язково перед вживанням збризніть лимонним або гранатовим соком — кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати. Річ у тім, що отруйні для організму нітросполуки перетворюються в шлунку на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їх розмноження.
- При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити відразу ж після варіння, а потім вже солити овочі.
- Не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику — при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.
- Готуйте на один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.
Слід пам’ятати, що найбільше нітратів - в серцевині або качані плода. Тому жорсткі ребра капусти, розташовані біля кочережки, краще в салат не рубати. Обов'язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора. Безпечніші для вашого організму і очищений огірок або яблуко.
Перед приготуванням «молодого» борщу господиням варто трохи проварити овочі в невеликій кількості води, потім цю воду злити, і вже на свіжій готувати страву. Пам’ятайте, що найбільше скупчення нітратів у шкірці й біля «хвостиків», а в капусті – у верхніх листках і в качані.
Шановні жителі м.Добропілля та Добропільського райну! Дотримуючись наших порад Ви збережете своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Бажаємо здоров’я Вам і Вашим рідним !
Відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень
Добропільської міськрайоної філії
ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України»