• Главная
  • На замітку добропільчанам: найбільш ймовірні джерела зараження ботулізмом
13:36, 21 сентября 2018 г.

На замітку добропільчанам: найбільш ймовірні джерела зараження ботулізмом

На замітку добропільчанам: найбільш ймовірні джерела зараження ботулізмом

За 7 місяців 2018 року Донецькій області зареєстровано 3 випадки харчового отруєння – ботулізм з 3 потерпілими, у т.ч. 1 дитина (2017 рік – 2 випадки, в т.ч. 1 дитина, 1 потерпілий помер). Випадки ботулізму зареєстровані у містах Маріуполь, Дружківка, Бахмутському районі. Механізм зараження – вживання риби в ’ яленої домашнього виготовлення , а також придбаної на ринку у магазині міста Маріуполь (дата виготовлення, виробник не встановлені). Останній випадок захворювання на ботулізм був зареєстрований в вересні 2018р. в смт.Олександрівка Донецької області, коли водій по дорозі до дому на «стихійному» ринку купив в ’ яленого «ляща » . Зараз хворий в тяжкому стані знаходиться в інфекційному відділенні м.Краматорськ.

Збудником ботулізму є бактерія Clostridium botulinum , яка продуцирує найсильнішу отруту на Землі – ботулотоксин. Особливо активно паличка ботулізму виробляє та накопичує токсин у позбавленому кисню середовищі (консервація, вакуумна упаковка).

Симптоми та ділянка ураження

Ботулізм – важке токсикоінфекційне захворювання, яке вражає перш за все нервову систему. Ботулотоксин вражає нейрони спинного мозку, внаслідок чого порушується робота м'язів, розвивається прогресуюча гостра дихальна недостатність.

Від людини до людини інфекція не передається. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається.

Інкубаційний період триває від декількох годин до 2-5 днів. Потім хвороба розвивається швидко – у середньому від 18 годин до доби.

Підступність її у тому, що захворювання спочатку маскується під рядове нездужання і рідко має симптоми сильного отруєння.

Інфікована людина відчуває м'язову слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті. У початковому періоді можуть спостерігатися слабко виражені нудота, блювота, іноді болі в животі. Біль ш характерними є запор, здуття і відчуття зупинення їжі, переїдання, скарга на "зупинення шлунка".

У той же час температура при ботулізмі не підвищується або коливається в межах субфебрильних значень (нижче 38 градусів), тоді як при більшості інших кишкових інфекцій (крім ботулізму) – навпаки, температура досягає 38-39 градусів, блювота багаторазова, розлад шлунка сильний.

Протягом перших двох діб захворювання з'являються порушення зору: пелена або сітка перед очима, тремтіння очних яблук, опущення повік, двоїння в очах. Голос стає слабким, гугнявим, ковтання та дихання утруднені. За тяжкого перебігу хвороби настає виражений розлад дихання. Розлад і зупинка дихання – найбільш поширені причини смерті при ботулізмі.

Тому при появі тривожних симптомів слід негайно викликати швидку допомогу, оскільки рахунок для інфікованого може йти на години. Єдиним ефективним засобом лікування ботулізму є антитоксична протиботулінічна сироватка.

До прибуття "швидкої" лікарі-інфекціоністи радять докласти всіх зусиль, щоб промити шлунок та кишківник – за допомогою клізми та рясного пиття (до трьох літрів поспіль теплої чи холодної води великими ковтками), яке повинно викликати блювоту.

"Промивати шлунок та кишківник потрібно багаторазово, до чистої води. Причому не шкодуючи ні води, ні себе, ні своїх близьких. Від цих процедур залежить, скільки токсину потрапить у кров та вразить ваші нерви".

Найбільш ймовірні джерела зараження

Зараження відбувається, як правило, через вживання в'яленої, копченої та солоної риби; рибних, м'ясних, грибних і овочевих консервів; ковбаси і м'ясних продуктів у вакуумній упаковці.

Назва захворювання походить від латинського Botulos – ковбаса, оскільки найчастіше джерелом зараження стають консерви і продукти домашнього приготування (як правило, домашня, кров'яна, ліверна ковбаса в натуральній оболонці).

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.

Бактерії Clostridium botulinum можуть міститися також у грунті, тому слід уникати вживання, наприклад, неочищеної картоплі. Медикам відомий також рановий ботулізм – розвивається при забрудненні грунтом рани, у якій створюються умови, сприятливі для бактерій та утворення токсину.

Заходи профілактики

  • не вживати в їжу в'ялену, копчену або солону рибу, виготовлену кустарним чином;
  • не рекомендується консервувати в домашніх умовах гриби, м'ясо, рибу, зелень;
  • для консервування використовувати тільки свіжі фрукти і овочі, неприпустимо консервувати лежані, зіпсовані плоди;
  • необхідно ретельно мити овочі і плоди; якщо їхня поверхня забруднена землею, користуватися під час миття щіткою;
  • суворо дотримуватися правил стерилізації банок, кришок та режиму теплової обробки продуктів у домашніх умовах;
  • зберігати домашні консерви за низьких температур, обов'язково бракувати і знищувати бомбажні (роздуті) банки;
  • не купувати на ринках (з рук) виготовлені в домашніх умовах консервовані гриби або овочі в банках;
  • при можливості прокип'ятити, протушкувати або добре нагріти законсервовані п р одукти безпосередньо перед їжею, оскільки ботулотоксин легко руйнується нагріванням та кип'ятінням (білок токсину починає денатурувати при 40-50 градусах);
  • діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, тому їм не можна давати консервовані в домашніх умовах продукти без попередньої термічної обробки.

Відділення організації

санітарно-гігієнічних досліджень

Добропільської міськрайонної

філії ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України»

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции
#Добропілля #ботулізм #джерела #зараження
0,0
Оцените первым
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Комментарии

Объявления
live comments feed...