• Головна
  • До уваги добропільчан: що таке весняний авітаміноз та як його уникнути
15:54, 13 березня 2019 р.

До уваги добропільчан: що таке весняний авітаміноз та як його уникнути

До уваги добропільчан: що таке весняний авітаміноз та як його уникнути

За вікном світить яскраве весняне сонце, якого ми всі так довго чекали. Радіти б змінам у природі, адже зовсім скоро настануть по справжньому теплі дні… Але чому ми так швидко втомлюємося, без причини роздратовані, а постійна застуда все ніяк не проходить? Причина банальна – організму не вистачає вітамінів. Ви відчуваєте постійну втому, Вам постійно хочеться спати, а настрій на нулі. Все це – яскраві ознаки весняного авітамінозу. Як захворювання, авітаміноз виникає через повну відсутність того чи іншого вітаміну в харчовому раціоні. Тому частіше говорять про гіповітаміноз – недостатність вітамінів. Далі під поняттям «авітаміноз» буде розумітися саме недостатність вітамінів (гіповітаміноз).

Вітаміни – це низькомолекулярні органічні сполуки різноманітної хімічної структури, які необхідні для нормальної життєдіяльності живих організмів.

Організм людини не синтезує вітаміни або синтезує в недостатній кількості. У наш час відомо близько 30 вітамінів, з них приблизно 20 надходять до організму людини з рослинною та тваринною їжею. Вітаміни мають високу біологічну активність і потрібні організму в дуже малих дозах — від декількох мікрограмів до десятків міліграмів на добу. Якщо вітамінів не вистачає - погіршується здоров’я, знижуються захисні сили організму. Ситуація ускладнюється ще й тим, що вітаміни не можна накопичити про запас, їх необхідно споживати регулярно. Наприклад, водорозчинні вітаміни виводяться з організму протягом кількох годин. Жиророзчинні вітаміни А, Е і D затримуються в організмі трохи довше, але їх потрібно регулярно поповнювати.

До чого ж може призвести авітаміноз? Наслідки можуть бути різними, залежно від нестачі певного вітаміну. При нестачі вітамінів:

-         Порушуються обмінні процеси, може прискоритися старіння організму і збільшитися частота різних захворювань;

-          Порушується серцева діяльність, може виникнути тахікардія;

-          Порушується моторна та секреторна функція шлунково-кишкового тракту;

-          Відбуваються дегенеративні процеси в периферичних нервах;

-          Порушується діяльність центральної нервової системи;

-          Порушується водний обмін.

Перші ознаки весняного авітамінозу з’являються ще взимку. До них відносять:

-          Слабкість;

-          Сонливість;

-          Дратівливість;

-          Різні нездужання;

-          Знижений імунітет;

-          Швидку втомлюваність;

-          Зниження тонусу;

-          Погіршення стану шкіри;

-          Погана концентрація уваги, неуважність.

Наше щоденне меню у весняний час має бути різноманітним: овочі, фрукти, зелень, крупи, продукти тваринного походження. Різноманітність необхідна ще й тому, що не існує універсального продукту, в якому б містилися всі потрібні нам вітаміни. Обов’язково включіть в свій раціон відвар шипшини і сухофруктів. Шипшина – один з найцінніших натуральних продуктів, у ньому міститься майже всі відомі корисні вітаміни і мікроелементи. Їжте більше яблук і цитрусових. Заведіть звичку пити чай з часточкою лимона. Особливо актуально в зимовий час. Квашена капуста також незамінна в період холодів, для підтримки імунітету і насичення організму корисними речовинами. За можливості на зиму заморожуйте ягоди в морозилці. Після їх розморозки, їх можна вживати в їжу в чистому вигляді, додавати в молочні каші, компоти, випічку.

Найчастіше в організмі людини спостерігається недостатність вітамінів А, D і С.

Вітамін А- головним джерелом його добування є риб’ячий жир. У рослинах ретинол не зустрічається, але багато з них (морква, петрушка, зелена цибуля, щавель, червоний перець, чорна смородина, шипшина, агрус, томати, абрикоси та ін.) містять каротини – провітаміни ретинолу.

Вітамін D  – в організмі вітамін D утворюється з провітаміну (ергостерину) в шкірі під дією сонячних променів, а також надходить з тваринними продуктами: печінкою риб, ікрою, яйцями, молочними жирами.

Вітамі С-  аскорбінову кислоту синтезують всі рослини, що містять хлорофіл. На неї багаті плоди шипшини, горобини, смородини, стиглі волоські горіхи, соковиті фрукти, ягоди, овочі (картопля, капуста). Під час приготування їжі, сушіння, консервування плодів та овочів вітамін С може руйнуватися внаслідок окислення слідами заліза та міді, особливо окислювальними ферментами, тому овочі краще варити, опускаючи їх у киплячу воду, або на пару.

Основними профілактичними заходами, спрямованими на попередження розвитку вітамінної недостатності є повноцінне харчування, прогулянки на свіжому повітрі в сонячну погоду, регулярні заняття спортом, правильний режим сну.

Якщо виконувати ці правила, можна назавжди забути про авітаміноз, симптоми, ознаки та лікування даної патології. Харчуйтеся правильно і цінуйте своє здоров’я.

Фахівці відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень

Добропільської міськрайонної

      філії ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України»

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Добропілля #авітаміноз #захворювання #поради
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...