Йодозалежні захворювання та їх профілактика - рекомендації від Добропільської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»
Йододефіцитні захворювання - небезпечна патологія, що зумовлюється зниженням споживання йоду. Такий стан може призвести до великих проблем зі здоров'ям, в тому числі спровокувати виникнення онкології. Про це попереджає Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ».
Ця група захворювань складається з наступних патологій:
- йододефіцитний гіпотиреоз;
- дифузний нетоксичний зоб;
- вузловий і багатовузловий еутиреоїдний зоб.
Найчастіше трапляється збільшення в розмірах щитоподібної залози — зоб. Регіон називається ендемічним за зобом, коли в більше ніж 10 % жителів цієї території визначається зоб.
Ендемічний зоб — основний наслідок нестачі йоду в довкіллі. Тому впродовж тривалого часу зоб вважався єдиним проявом такого стану. На сьогодні доведено, що, крім зоба, дефіцит йоду має також інший негативний вплив на здоров’я людини.
У всіх обстежених на сьогодні регіонах країни встановлений дефіцит йоду в харчуванні. Йодний дефіцит притаманний також областям України, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС.
Йод — необхідний елемент для нормального росту й розвитку людини. В організмі людини він присутній у невеликій кількості (15–20 мг), а його кількість, необхідна для нормального розвитку, становить лише 100–150 мкг на добу, але більшість мешканців України споживає лише 40-80 мкг йоду на добу.
Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.
Небезпечність дефіциту йоду
Дефіцит йоду може призвести до наступних патологій:
- відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
- збільшення щитовидної залози (зоб);
- затримка росту у дітей;
- затримка інтелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- порушення обмінних процесів;
- загроза переривання вагітності;
- рак щитовидної залози;
- погіршення пам’яті, слуху;
- підвищення холестерину;
- сухість шкіри, втрата її еластичності;
- порушення роботи кишківника;
- відчуття холоду;
- різке зниження чи підвищення маси тіла;
- набряки;
- випадіння волосся тощо.
Профілактика йододефіцитних захворювань
Щоб уникнути йододефіциту, у щоденному раціоні повинні бути наступні продукти:
- морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікра);
- біла риба (минтай, хек, тріска);
- морська капуста (ламінарія);
- овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
- фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа);
- яйця;
- молоко;
- яловичина;
- волоські горіхи.
Найпростіша профілактика дефіциту йоду в організмі - споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.