• Головна
  • Йодозалежні захворювання та їх профілактика - рекомендації від Добропільської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»
14:00, 28 січня 2022 р.

Йодозалежні захворювання та їх профілактика - рекомендації від Добропільської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

Йодозалежні захворювання та їх профілактика - рекомендації від Добропільської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ»

Йододефіцитні захворювання - небезпечна патологія, що зумовлюється зниженням споживання йоду. Такий стан може призвести до великих проблем зі здоров'ям, в тому числі спровокувати виникнення онкології. Про це попереджає Добропільська філія ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ». 

Ця група захворювань складається з наступних патологій:

  • йододефіцитний гіпотиреоз;
  • дифузний нетоксичний зоб;
  • вузловий і багатовузловий еутиреоїдний зоб.

Найчастіше трапляється збільшення в розмірах щитоподібної залози — зоб. Регіон називається ендемічним за зобом, коли в більше ніж 10 % жителів цієї території визначається зоб.

Ендемічний зоб — основний наслідок нестачі йоду в довкіллі. Тому впродовж тривалого часу зоб вважався єдиним проявом такого стану. На сьогодні доведено, що, крім зоба, дефіцит йоду має також інший негативний вплив на здоров’я людини.

У всіх обстежених на сьогодні регіонах країни встановлений дефіцит йоду в харчуванні. Йодний дефіцит притаманний також областям України, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Йод — необхідний елемент для нормального росту й розвитку людини. В організмі людини він присутній у невеликій кількості (15–20 мг), а його кількість, необхідна для нормального розвитку, становить лише 100–150 мкг на добу, але більшість мешканців України споживає лише 40-80 мкг йоду на добу.

Створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.

Небезпечність дефіциту йоду

Дефіцит йоду може призвести до наступних патологій:

  • відчуття постійної втоми, слабкість, депресія;
  • збільшення щитовидної залози (зоб);
  • затримка росту у дітей;
  • затримка інтелектуального розвитку у дітей;
  • зниження розумової активності у дорослих;
  • порушення обмінних процесів;
  • загроза переривання вагітності;
  • рак щитовидної залози;
  • погіршення пам’яті, слуху;
  • підвищення холестерину;
  • сухість шкіри, втрата її еластичності;
  • порушення роботи кишківника;
  • відчуття холоду;
  • різке зниження чи підвищення маси тіла;
  • набряки;
  • випадіння волосся тощо.

Профілактика йододефіцитних захворювань

Щоб уникнути йододефіциту, у щоденному раціоні повинні бути наступні продукти:

  • морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікра);
  • біла риба (минтай, хек, тріска);
  • морська капуста (ламінарія);
  • овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
  • фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма, фейхоа);
  • яйця;
  • молоко;
  • яловичина;
  • волоські горіхи.

Найпростіша профілактика дефіциту йоду в організмі - споживання йодованої солі, насиченої цим мікроелементом. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#рекомендації #дефіцит_йоду #Добропілля
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...