• Головна
  • День пам’яті Пантелеймона Цілителя: свідчення про чудеса святого
11:50, 9 серпня 2022 р.

День пам’яті Пантелеймона Цілителя: свідчення про чудеса святого

День пам’яті Пантелеймона Цілителя: свідчення про чудеса святого

9 серпня православні віряни вшановують свято на честь великомученика Пантелеймона, який прославився своєю здатністю зцілювати хворих. З молитвами до нього і зараз звертаються всі, хто прагне зцілення та позбавлення різного роду залежностей.

Із прадавніх часів святого Пантелеймона вважають покровителем лікарів. Молитви до нього здатні зцілити як від фізичних, так і духовних недуг.

Вважається, що він народився та жив у третьому столітті на території Нікодімії. Батько Євсторгій був доволі заможним і прихильником язичницької віри, а мати Еввула - християнства. Хлопчику дали ім'я Пантолеон, що означає "по всьому лев". Після того, як у нього проявився дар зцілювати - стали називати його Пантелеймон, що означає "всемилостивий". Він прожив мало, прийнявши мученицьку смерть, помер доволі юним.

Пантелеймон отримав чудову на той час освіту: навчався еллінської мудрості, проявляв гарні здібності, мав приємний характер і манери. Також він навчався у лікаря Евфросина, послугами якого користувався сам цар Максиміан, відомий як гонитель християн. Цар незабаром звернув увагу на юнака і захотів зробити його в майбутньому своїм придворним лікарем.

Одного разу, йдучи від старця Єрмолая, котрий навчав його премудростей та цілительству, Пантелеймон натрапив на мертву дитину, яку ужалила велика змія, що лежала поруч. Юнак спочатку злякався, але потім вимовив: "Господи Ісусе Христе, я недостойний взивати до Тебе, але, якщо Ти бажаєш, щоб я став рабом Твоїм, то яви Свою силу і зроби так, щоб по імені Твоєму хлопчик ожив, а єхидна стала мертвою". І сталося диво, хлопчик ожив, а змія померла.

Ще одне диво зцілення сталося, коли до хлопця звернувся сліпець та попросив його повернути зір. Пантелеймон взявся його лікувати і не тільки зцілив фізичну недугу, давши прозріння, а й духовно, долучивши старого до Христової віри. Після зцілення колишній сліпець разом з батьком Пантелеймона прийняли Хрещення.

Після смерті батька Пантелеймон роздав весь спадок бідним і нужденним, сам же продовжував допомагати людям, зокрема, духовно. "Був лікарем не тільки хвороб, але й убогості людської".

Згодом Пантелеймона ув’язнив імператор за звинуваченням у чаклунстві, чародійстві та відступі від язичницької віри. Юнак відстоював християнську віру і попросив принести будь-якого безнадійного хворого, якого лікували лікарі-язичники. Після чого Пантелеймон, помолившись, взяв за руку стражденного і вимовив: "В ім’я Господа Ісуса Христа, встань і будь здоровий"… Хворий одразу одужав і встав.

Однак, імператор все одно наказав убити юнака. Пантелеймон був не проти, лише сказав: "Померти за Христа для мене надбання".

Що просять у святого Пантелеймона

В силу того, що святий мученик прославився, як захисник всіх стражденних і нужденних, а також істинний лікар, православні віруючі можуть помолитися Пантелеймону про допомогу в справах, про міцне здоров'я і про зцілення недуг.

Традиції цього дня

З давніх-давен 9 серпня травники і знахарі збирали цілющі трави і святили їх в храмах. Потім їх можна було висушити — такий запас використовуватися в лікувальних цілях і рятував від безлічі хвороб.

У народі прийнято було на Пантелеймона святити колоски пшениці, щоб був хороший урожай. Також існувала традиція — зірвати качан капусти, з неї приготувати будь-які страви, а також спекти пиріжки. Потім ці частування слід було роздати жебракам, друзям і сусідам.

Крім того, селяни вірили, що люди народжені в цей день володіють особливим даром зцілення, який мав цілитель Пантелеймон.

И Що не можна робити в день святого Пантелеймона

Згідно з народними повір'ями, в цю дату строго заборонено:

  • працювати в полі

  • відмовляти в допомозі нужденним

  • лихословити і пліткувати

  • лінуватися

Наші предки вірили, що у будь-якого, хто не послухається завітів дня, може згоріти будинок або виникнути страшна хвороба.

Раніше вважалося, що на Пантелеймона не можна було носити або перевозити сіно, бо святий може розгніватись і спалити його.

Не можна було тяжко працювати, жати пшеницю та проводити будь-які роботи пов'язані з хлібом. Випікати хліб в цей день також було грішним ділом.

9 серпня на День Пантелеймона люди не виходили на працю в поле, бо урожай на полі може повністю згоріти, а саму людину вдарить блискавка.

У цей день дозволено було допомагати тим, хто знаходиться в біді.

Прикмети Дня Пантелеймона Цілителя

  • Веселка на небі в день Пантелеймона Цілителя – до хмарної погоди найближчими днями.

  • Якщо в день Пантелеймона Цілителя мурахи замуровують ходи в мурашники, слід чекати на сильний дощ.

  • Ясну і суху погоду Пантелеймона Цілителя пророкують коники, що стрибають і сильно цвіркочуть.

  • Якщо жінка 9 серпня з'їла яйце з подвійним жовтком – вона скоро завагітніє.

  • Увечері буде веселитися той, хто зранку плакав.

  • Заєць, що сидить у капусті в день Пантелеймона, обіцяє прибуток.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#свято
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...